back to top
3 iulie 2025
More
    3 iulie 2025

    Germania și Austria resping extinderea bugetului UE și noi datorii comune: ”Trebuie să reordonăm prioritățile”.

    Cancelarul german Friedrich Merz și omologul său austriac Christian Stocker au exprimat vineri o poziție comună împotriva unei extinderi semnificative a bugetului Uniunii Europene și a contractării unor noi datorii comune, în contextul discuțiilor preliminare privind viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2028–2034. Declarațiile au fost făcute la Berlin, într-o conferință de presă comună, la o zi după reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles.

    „Din punctul de vedere al guvernului federal, nu prea văd o marjă pentru o extindere substanțială a bugetului comunitar”, a afirmat Friedrich Merz, subliniind că Germania, ca principal contributor net la bugetul european, traversează o perioadă bugetară dificilă care limitează posibilitățile de creștere a contribuțiilor.

    Merz și Stocker s-au pronunțat categoric și împotriva ideii contractării unor noi datorii comune europene, un mecanism utilizat anterior pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), considerat o excepție justificată de pandemia COVID-19.

    „Repet ceea ce am spus ieri la summitul UE: trebuie să reordonăm prioritățile în bugetul comunitar”, a declarat Merz, indicând că actualele constrângeri financiare impun o regândire a cheltuielilor, nu neapărat o majorare a acestora.

    Cancelarul german a avertizat și asupra riscurilor sistemice ale unei îndatorări excesive într-un climat economic fragil. „La nivel global, la ora actuală s-a ajuns la un nivel record al îndatorării statelor, companiilor și populației. Nu este o situație sănătoasă”, a spus Merz, atrăgând atenția că o eventuală criză financiară viitoare ar putea face imposibilă atragerea de noi finanțări în lipsa unei politici bugetare prudente.

    La rândul său, cancelarul austriac Christian Stocker a susținut că nu toate provocările cu care se confruntă Uniunea pot fi soluționate exclusiv prin injecții de capital. „Cadrul financiar multianual nu trebuie să rămână neschimbat, dar asta nu înseamnă că, dacă am avea mai mulți bani, totul s-ar rezolva. Uneori, rezultatele sunt mai bune când investițiile sunt mai eficiente”, a argumentat acesta.

    Poziția exprimată de Berlin și Viena contrastează puternic cu cea a unor state precum Spania, care militează pentru dublarea contribuțiilor naționale la bugetul UE,de la 1% la 2% din venitul național brut, și pentru lansarea unor noi emisiuni comune de datorie în vederea finanțării investițiilor strategice.

    Totuși, Germania împărtășește unele dintre prioritățile actuale ale Comisiei Europene, în special în ceea ce privește nevoia de reformare a bugetului UE. Merz a susținut că acest buget trebuie simplificat, flexibilizat și eliberat de birocrație, dar și dotat cu o „responsabilitate sporită” în domeniul securității și apărării. De asemenea, a pledat pentru ca viitorul cadru bugetar să conțină un mecanism sustenabil de sprijin financiar pentru Ucraina.

    Comisia Europeană urmează să prezinte în luna iulie propunerile oficiale privind următorul cadru financiar multianual, în baza cărora vor fi negociate viitoarele priorități și echilibrul dintre solidaritate și responsabilitate fiscală în interiorul Uniunii. Pozițiile divergente ale statelor membre anunță un proces de negociere complex și tensionat.

    Breaking

    Recomandate