back to top
3 iulie 2025
More
    3 iulie 2025

    Ilie Bolojan critică posibilele indemnizații de 180.000 lei pentru judecătorii CCR: ”Sunt legale, dar imorale”.

    Premierul Ilie Bolojan a reacționat miercuri la informațiile privind intenția Curții Constituționale a României (CCR) de a acorda indemnizații de câte 180.000 de lei fiecăruia dintre cei trei judecători care își încheie mandatul în această lună, într-un context în care Guvernul implementează măsuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

    „Din câte ştiu, este o prevedere care este trecută în legislaţia care ţine de Curte. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Cel puţin în contextul actual, cred că sunt imorale”, a declarat premierul, făcând apel la „decență și moralitate”, într-o perioadă în care statul cere tuturor instituțiilor publice să își reducă drastic cheltuielile.

    Declarația vine în urma unei anchete publicate de G4Media, care arată că CCR ar intenționa să acorde indemnizații speciale celor trei judecători care se retrag în această lună: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Conform legii de funcționare a Curții Constituționale, aceștia ar avea dreptul, la final de mandat, la o sumă echivalentă cu șase luni de salariu net.

    Însă, în paralel, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 156/2024, supranumită „ordonanța trenuleț”, prin care au fost suspendate în 2025 toate plățile suplimentare acordate angajaților din sectorul public la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea raporturilor de muncă, indiferent de tipul instituției sau de sursa de finanțare.

    Întrebat dacă Guvernul va suplimenta bugetul CCR în cazul în care instituția nu dispune de fondurile necesare pentru aceste plăți, premierul Bolojan a fost tranșant: „Dacă nu au bani, atunci cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au, pentru că vom fi în situația în care, practic, cu niște situații excepționale, rectificarea bugetară care va veni nu poate să fie decât negativă în general. Nu mai avem bani de dat în plus”.

    Bolojan a lăsat să se înțeleagă că, în ciuda unei posibile baze legale, acordarea unor astfel de indemnizații în plină criză bugetară ar transmite un semnal negativ către populație: „În astfel de situaţii, decenţa şi normalitatea cred că ar trebui să prevaleze chiar dacă există o anumită bază legală sau se poate crea o bază legală pentru un drept sau altul”.

    O excepție în plină austeritate:

    Controversa vine într-un moment sensibil, în care Executivul pregătește măsuri de ajustare fiscală menite să reducă deficitul bugetar și să evite sancțiuni din partea Comisiei Europene. Printre măsurile anunțate se numără înghețarea pensiilor și salariilor în 2025, reducerea cheltuielilor publice și limitarea drastică a sporurilor și beneficiilor acordate personalului bugetar.

    În acest context, intenția Curții Constituționale de a acorda indemnizații excepționale pentru judecătorii care își încheie mandatul ridică semne de întrebare privind egalitatea de tratament în sectorul public. Deși legea proprie de funcționare a CCR prevede expres acest drept, aplicarea sa în plin regim de austeritate fiscală creează un precedent sensibil, mai ales în condițiile în care mii de alți angajați ai statului au fost privați de beneficii similare.

    CCR nu a comentat public până la această oră decizia de a acorda aceste indemnizații. În absența unei intervenții legislative explicite, rămâne de văzut dacă instituția va decide să respecte spiritul măsurilor de austeritate sau va continua cu acordarea sumelor, invocând caracterul autonom și prevederile proprii.

    În orice caz, situația readuce în prim-plan problema privilegiilor neuniforme din sectorul public, precum și dilema guvernamentală între legalitate formală și responsabilitate fiscală într-o perioadă de criză bugetară.

    Breaking

    Recomandate