back to top
4 iulie 2025
More
    4 iulie 2025

    Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

    Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, generalul în rezervă Florian Coldea, a fost trimis oficial în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență și spălare de bani într-un dosar de corupție cu implicații majore în sfera justiției, serviciilor secrete și avocaturii. Alături de el, în fața instanței vor ajunge și generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost ofițer SRI, precum și avocatul Doru Trăilă.

    Cazul a fost instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, în urma unui denunț făcut de omul de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță într-un dosar de fraudă cu fonduri europene gestionat de Parchetul European. Potrivit acuzațiilor, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi promis acestuia că pot interveni pe lângă magistrați pentru a obține o condamnare cu suspendare, în schimbul unei sume uriașe de bani.

    600.000 de euro pentru „optimizarea” dosarului:

    Conform informațiilor obținute de G4Media, avocatul Doru Trăilă a semnat cu Cătălin Hideg un contract de asistență juridică în valoare de 600.000 de euro. Contractul prevedea reprezentarea în instanță în dosarul în care Hideg era acuzat de fraude cu fonduri publice în timpul pandemiei. Casa de avocatură a lui Trăilă ar fi fost sprijinită în „consultare” de firmele deținute de Coldea și Dumbravă.

    Din suma convenită, Hideg a achitat în realitate doar 100.000 de euro. Potrivit surselor judiciare, 80.000 de euro ar fi fost împărțiți între Coldea și Dumbravă, iar restul de 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă.

    Într-un interviu difuzat pe 24 aprilie la Realitatea Plus, Cătălin Hideg a dezvăluit că cei trei i-au cerut, în total, 600.000 de euro plus TVA pentru a „optimiza” rezultatul procesului în care era judecat. În pofida acestor promisiuni, omul de afaceri a fost condamnat cu executare în primă instanță, ceea ce a determinat denunțul său la DNA.

    Control judiciar și cauțiuni de sute de mii de lei:

    În luna mai 2024, Florian Coldea a fost audiat timp de 15 ore de procurorii anticorupție, fiind ulterior plasat sub control judiciar, cu obligația de a depune o cauțiune de 500.000 de lei în termen de 7 zile. Măsuri similare au fost dispuse și în cazul lui Dumitru Dumbravă și al lui Doru Trăilă.

    În cadrul anchetei a fost audiat și omul de afaceri Dan Tocaci, apropiat al celor trei, membru provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei de salubritate Romprest.

    Promisiuni ilegale și influență în justiție:

    Potrivit rechizitoriului DNA, cei trei inculpați i-ar fi promis lui Hideg că, în schimbul banilor, vor interveni la nivelul instanței pentru a obține o pedeapsă cu suspendare și ridicarea măsurii controlului judiciar. Promisiunile ar fi fost însoțite de referiri la „relații” și influențe în rândul judecătorilor și al structurilor judiciare, aspecte care, dacă se confirmă, ar putea arunca în aer încrederea publică în sistemul de justiție.

    Un dosar cu implicații majore:

    Trimiterea în judecată a fostului număr doi din SRI este una dintre cele mai grave acțiuni penale vizând foști ofițeri de informații din România. Florian Coldea a fost timp de un deceniu personaj-cheie în arhitectura securității interne a statului român, iar asocierea sa cu o schemă de influență și spălare de bani creează un precedent periculos privind traficul de influență în zona sensibilă a justiției.

    Breaking

    Recomandate