Publicația europeană Politico atrage atenția într-o analiză recentă asupra gravității situației bugetare a României și a potențialelor efecte explozive ale măsurilor de austeritate pregătite de noul guvern. România, care încheie anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană , este forțată să adopte un plan de ajustare fiscală drastic, care, avertizează Politico, „este susceptibil de a provoca o reacție dură”.
În centrul acestui plan se află o serie de măsuri considerate „incendiare” de către publicația americană: reducerea cu 20% a locurilor de muncă din administrația publică, echivalentul a cel puțin 167.000 de posturi, creșterea taxei pe valoarea adăugată, instituirea unei noi taxe pe jocurile de noroc, dar și majorări ale impozitului pe profit și dividende. Potrivit Politico, aceste măsuri vor afecta profund stabilitatea socială și ar putea alimenta proteste în lanț, într-un climat deja tensionat.
Mai grav, notează sursa citată, incapacitatea României de a-și reduce deficitul ar putea conduce la retrogradarea ratingului suveran, ceea ce ar face împrumuturile de stat mai costisitoare și ar adânci și mai mult problema financiară. În plus, țara riscă suspendarea fondurilor europene de dezvoltare regională și a celor din PNRR, în condițiile în care Comisia Europeană a cerut în mod oficial ca Bucureștiul să își aducă deficitul la 2,8% din PIB până în 2030. Recomandarea urmează să fie discutată la reuniunea miniștrilor de finanțe din 8 iulie.
Politico subliniază că reformele impuse de executivul condus de Ilie Bolojan, instalat pe 23 iunie, sunt deja întâmpinate cu rezistență. Vineri, 27 iunie, funcționarii publici care lucrează chiar în clădirea Guvernului au protestat împotriva unui proiect de lege care vizează eliminarea unor beneficii salariale și zile libere pentru angajații care lucrează în condiții considerate periculoase. În urma presiunii sindicatelor, Guvernul a amânat dezbaterea proiectului, în încercarea de a deschide negocieri.
Pe lângă concedierile masive din administrație, planul fiscal guvernamental prevede, conform Politico, creșteri de taxe și ajustări ale regimului de TVA. Astfel, TVA pentru lemnul de foc și alte produse energetice va crește de la 5% la 9%, iar alte cote reduse, cu excepția celor aplicabile alimentelor și medicamentelor, vor fi uniformizate la 19%. Totodată, impozitul pe profit și pe dividende ar urma să urce de la 10% la 16%.
Politico avertizează că România are în față un exercițiu de echilibristică extrem de delicat: să recâștige încrederea piețelor și a instituțiilor europene fără a alimenta o criză socială. Cu un aparat de stat supradimensionat, venituri fiscale scăzute și o presiune crescândă asupra bugetului, noul guvern este forțat să acționeze rapid, dar riscă să plătească un preț politic și social ridicat.