back to top
2 iulie 2025
More
    2 iulie 2025

    Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, în exclusivitate pentru 4NEWS: ,,Numirea lui Busuioc la CCR este rezultatul unui protocol politic. Legal, îndeplinește condițiile”.

    Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, avocat de profesie și membru al Comisiei Juridice din Senat, a acordat un interviu în exclusivitate pentru 4NEWS pe tema contestației depuse de SOS România împotriva numirii lui Mihai Busuioc ca judecător la Curtea Constituțională a României. Fenechiu a abordat subiectul dintr-o dublă perspectivă: politică și juridică, subliniind că, în ciuda controverselor, procedura a respectat litera legii, dar nu neapărat și spiritul meritocratic așteptat în societate.

    „Numirea domnului Busuioc la Curtea Constituțională poate fi abordată din două perspective: una politică și una juridică”, a declarat Fenechiu pentru 4NEWS. Din punct de vedere politic, acesta a explicat că desemnarea lui Busuioc este consecința directă a unui protocol încheiat între partidele coaliției guvernamentale, care prevede că în acest an PSD numește unul dintre cei doi judecători ai CCR desemnați de Parlament, iar celălalt revine UDMR. „Aproape 70% din senatorii României fac parte din coaliție și aveau obligația stabilită în protocol să-l susțină pe candidatul PSD-ului. Acesta a fost domnul Busuioc”, a subliniat liberalul.

    În ciuda asumării acestei logici politice, Fenechiu a mărturisit că se aștepta ca PSD să îl susțină pe senatorul Robert Cazanciuc pentru această funcție, considerând că o astfel de nominalizare ar fi fost mai puțin controversată. „Dacă era Cazanciuc, probabil că nu am fi avut aceste discuții în spațiul public”, a spus el, adăugând că PSD și-a asumat „o problemă de imagine” care riscă să afecteze încrederea publicului în mecanismele de numire la Curtea Constituțională.

    Din punct de vedere juridic, Fenechiu a explicat că legea cere 18 ani de vechime în specialitatea juridică, iar Busuioc a prezentat documente care indică o vechime de 21–22 de ani, inclusiv perioada petrecută la Agenția Națională de Cadastru. „Atâta vreme cât legea spune că activitatea la Cadastru este asimilată experienței juridice, eu, ca membru al Comisiei Juridice, nu puteam să am o altă opinie decât cea bazată pe lege”, a declarat senatorul PNL, subliniind că, deși recunoaște diferențele calitative între diverse cariere juridice, precum între un registrator cadastral și un profesor de drept constituțional sau un avocat cu experiență, criteriul formal al vechimii a fost îndeplinit.

    În acest context, Fenechiu a oferit și un exemplu: avocatul Niculescu Țăgărălaș, cu 23 de ani de experiență și o prestație solidă în audiere, nu a avut șansa unei nominalizări deoarece criteriul politic a prevalat. „Dacă ideea era să alegem cel mai bun candidat și nu exista protocolul coaliției, probabil că lucrurile ar fi arătat altfel”, a recunoscut liberalul.

    Întrebat ce va decide Curtea Constituțională în privința contestației depuse de SOS România, Daniel Fenechiu a evitat o predicție clară, dar a amintit că există precedente în care Curtea a respins sesizări similare, invocând îndeplinirea formală a criteriilor. „Sunt mari șanse ca CCR să respingă sesizarea, așa cum a făcut-o și într-o hotărâre din 2023, privind vicepreședintele ANCOM. Condițiile formale sunt îndeplinite, iar competența de apreciere aparține Parlamentului”, a precizat el.

    În eventualitatea în care Curtea Constituțională admite contestația, Fenechiu a confirmat că procedura va fi anulată, iar Senatul va organiza o nouă rundă de candidaturi. În acest scenariu, PSD ar putea nominaliza din nou un candidat, fie pe Robert Cazanciuc, fie o altă persoană, sau chiar ar putea interveni o schimbare de înțelegere politică în coaliție. „Există o serie de posibilități”, a conchis liderul senatorilor PNL în interviul acordat în exclusivitate pentru 4NEWS.

    Breaking

    Recomandate