Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat luni, după ședința Biroului Politic Național al partidului, un pachet de măsuri ferme pentru reducerea cheltuielilor statului. Printre acestea se numără impozitarea pensiilor mari, desființarea unor agenții și restructurări masive în aparatul de stat.
Impozitarea pensiilor mari și sprijin pentru sănătate
„Unul dintre minusurile pe care le avem este subfinanțarea cronică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. O soluție este extinderea bazei de contributori: de exemplu, cei cu pensii foarte mari nu contribuie la bugetul Casei. O astfel de contribuție poate fi luată în calcul, astfel încât sistemul de sănătate să poată asigura spitale și servicii medicale decente pentru cetățeni”, a explicat Bolojan, citat de stiripesurse.ro.
În schimb, subiectul legat de taxarea suplimentară a salariilor mari, peste 10.000 de lei, nu a fost discutat deocamdată, a precizat liderul liberal.
Restructurări masive și eliminarea suprapunerilor:
Bolojan a subliniat că planul liberalilor vizează o reformă amplă a aparatului de stat, inclusiv fuziuni între agențiile deconcentrate și reducerea personalului acolo unde posturile nu sunt justificate.
„Vom susține reducerea cheltuielilor statului cu tot ce înseamnă această activitate: reduceri de personal, eliminarea structurilor mult umflate din consilii de administrație și a celor remunerate prea mult raportat la aportul pe care îl aduc statului, eliminarea suprapunerilor și descentralizarea. Astfel, statul va putea oferi servicii rezonabile cetățenilor și va asigura stabilitatea instituțiilor”, a spus liderul PNL.
Ilie Bolojan a recunoscut că măsurile sunt necesare pentru a acoperi decalajul dintre venituri și cheltuieli și pentru a atinge ținta de deficit bugetar stabilită pentru acest an.
„Mi-e greu să vin cu promisiuni fără acoperire. Avem diferențe mari între venituri și cheltuieli. Până la finele anului trebuie să reducem acest decalaj, astfel încât să ne apropiem de ținta de 7% din deficit. 1,5 puncte procentuale din PIB înseamnă 30 de miliarde de lei până la sfârșitul anului. Știind că e nevoie de un pachet de măsuri care să crească veniturile, e hazardat să vii cu așteptări care nu pot fi onorate pentru 2026”, a avertizat Bolojan.