back to top
2 iulie 2025
More
    2 iulie 2025

    Iranul se declară deschis reluării negocierilor nucleare, dar cere „respect” din partea lui Donald Trump. Tensiunile rămân ridicate după atacurile israeliano-americane.

    Iranul este „fundamental dispus” să reia tratativele nucleare cu Statele Unite, a anunţat ministrul de externe de la Teheran, Abbas Araghchi, într-un mesaj transmis luni pe platforma X. Oficialul iranian a subliniat însă că reluarea dialogului depinde şi de atitudinea președintelui american Donald Trump, pe care îl acuză de „ton lipsit de respect” la adresa Liderului Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

    „Dacă preşedintele Trump este sincer când spune că vrea un acord, ar trebui să lase deoparte tonul lipsit de respect şi inacceptabil faţă de Liderul Suprem al Iranului, Marele Ayatollah Khamenei, şi să nu îi mai rănească pe milioanele de urmăritori din suflet ai acestuia. Allah va da bunăvoinţă, iar respectul dă respect”, a scris Araghchi, sugerând că respectul reciproc este o condiție esențială pentru orice nouă rundă de negocieri.

    Declarația vine la doar câteva săptămâni după ce, într-un summit internațional, președintele Trump a menționat posibilitatea unor noi discuții cu regimul de la Teheran, însă fără a oferi detalii concrete. Anterior, mai multe runde de negocieri între Washington și Teheran privind dosarul nuclear iranian eșuaseră, lăsând tensiunile să se acumuleze într-un context regional extrem de volatil.

    Situația a atins un punct critic în 13 iunie, când Israelul a lansat un amplu atac aerian asupra Iranului, susținut ulterior și de Statele Unite. Raidurile au vizat instalații nucleare, poziții militare și infrastructură strategică iraniană, precum câmpuri de petrol și gaze, dar și cartiere rezidențiale în care se aflau ținte considerate „prioritare”. Potrivit unor surse militare, peste 20 de comandanți ai Gărzilor Revoluționare și specialiști nucleari iranieni ar fi fost uciși, unii chiar în locuințele lor.

    Statele Unite au intrat în conflict de partea Israelului, lovind cu bombe anti-buncăr trei obiective nucleare iraniene. Acțiunile coordonate au durat 12 zile, până la semnarea unui armistițiu tensionat, dar fragil, care nu exclude posibilitatea unor noi escaladări.

    Președintele Trump a justificat implicarea SUA prin necesitatea de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare. „Dacă va reapărea îngrijorarea faţă de îmbogăţirea uraniului în Iran, voi ordona noi bombardamente. Iranul nu trebuie lăsat să obţină arme nucleare. Atacurile recente au dat înapoi cu ani de zile programul lor nuclear”, a declarat liderul american într-o conferință de presă.

    Deși Araghchi evocă disponibilitatea Iranului pentru dialog, mesajul transmis de la Teheran are și o dimensiune simbolică puternică: Iranul nu va negocia „sub amenințare” și cere respect pentru liderii săi religioși și pentru suveranitatea sa națională. În același timp, afirmațiile lui Trump sugerează că linia dură a Washingtonului nu se va schimba prea curând.

    În lipsa unei medieri externe credibile, reluarea negocierilor pare incertă. În ciuda apelurilor diplomatice venite din partea unor state europene și din partea ONU, contextul regional, fragilitatea armistițiului și retorica inflamatorie lasă puțin loc pentru optimism.

    Breaking

    Recomandate