back to top
4 iulie 2025
More
    4 iulie 2025

    Profesorii ies în stradă și amenință cu grevă generală: Protest la Parlament și avertisment dur privind deschiderea anului școlar.

    Sindicaliștii din Educație anunță proteste masive în fața Parlamentului, luni, în semn de opoziție față de pachetul de măsuri fiscale propus de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Decizia vine în contextul în care Executivul urmează să-și asume răspunderea pe pachetul fiscal în Parlament, ceea ce a determinat liderii sindicali să mute protestul din fața Guvernului în fața forului legislativ.

    „Protestul de luni este la Parlament, având în vedere că Guvernul va angaja răspunderea acolo. Este firesc să fim în faţa Parlamentului. Era programat la Guvern, dar avem aprobare şi pentru Parlament. Am fost prevăzători”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, într-o conferință de presă susținută vineri.

    Tot Hancescu a lansat un avertisment fără precedent: deschiderea anului școlar ar putea avea loc în stradă, în 8 septembrie, dacă măsurile fiscale nu vor fi retrase sau modificate. „Pentru prima dată în 35 de ani, deschiderea școlii va fi alături de elevi, dar în stradă. Profesorii vor da un semnal nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări”, a spus liderul sindical.

    Amenințări cu grevă generală:

    La rândul său, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a declarat că, începând cu 1 septembrie, se va discuta la nivelul fiecărui sindicat afiliat posibilitatea declanșării unor proteste de amploare, inclusiv greva generală.

    „Vom stabili foarte clar măsurile de protest care pot fi declanşate, cu o acțiune de mare amploare pe 8 septembrie. Nu excludem nimic, chiar şi greva generală. Colegii noştri vor decide”, a afirmat Nistor.

    Cei doi lideri au precizat că semnarea contractului colectiv de muncă nu anulează dreptul la protest, mai ales în contextul noilor măsuri care, spun ei, amenință stabilitatea sistemului de educație.

    Norma didactică, în centrul nemulțumirilor:

    Printre cele mai criticate măsuri se numără creșterea normei didactice cu două ore pe săptămână, o decizie pe care Hancescu o consideră „cinică” și „iresponsabilă”, întrucât bulversează structura anului școlar și afectează grav mișcările de personal deja încheiate.

    „Ce faci cu surplusul de ore? Îi trimiți pe profesori la alte școli? Le mărești norma, dar nu ai ce face cu orele respective. Îi trimiți poate la zeci de kilometri distanță”, a spus liderul sindical, oferind exemplul unei școli cu 20 de profesori care, prin mărirea normei, ar avea un excedent de 40 de ore.

    Totodată, sindicaliștii avertizează că și majorarea numărului de elevi în clasă va avea consecințe grave. „Vor fi mai puține clase și implicit mai puțini profesori. Ce le spui celor care au obținut posturi valabile? Că trebuie să plece? Lucrurile sunt extrem de grave”, a subliniat Hancescu.

    Plata cu ora, sub asediu:

    O altă nemulțumire majoră vizează modificarea modalității de calcul pentru plata cu ora, care va fi redusă drastic. „Schimbăm filosofia: plata cu ora va reprezenta doar 45% din valoarea unei ore din norma de bază. Asta va aduce pierderi semnificative pentru profesori”, a afirmat Hancescu.

    În concluzie, liderii sindicali consideră că pachetul fiscal adoptat de Guvern va afecta profund sistemul de educație, riscând o implozie instituțională. „Sunt prea multe măsuri venite peste noapte pentru a putea fi suportate. Tot acest pachet va sufoca învățământul”, a avertizat Hancescu.

    Protestul de luni se anunță doar începutul unei serii de acțiuni sindicale care pot culmina cu greva generală, dacă autoritățile nu renunță la măsurile contestate. Educația se pregătește de o toamnă fierbinte.

    Breaking

    Recomandate